این شیوه مرمت فرش، در اثر بروز پارگی و یا سوختگی فرش با آسیب دیدگی درجه سه انجام میشود.
این شیوه مرمت فرش، در اثر بروز پارگی و یا سوختگی فرش با آسیب دیدگی درجه سه انجام میشود. این روش، به سبب گستردگی قسمت آسیب دیده، عدم صرفه اقتصادی مرمت نواحی آسیب دیده و یا بنا بر سفارش صاحب فرش انجام میگیرد. با توجه به رعایت موارد مذکور، رفوگر قسمتهای آسیب دیده را به طور کامل، با حفظ رعایت تقارن در نقوش از فرش جدا میکند. سپس دو قسمت سالم را به یکدیگر نزدیک کرده و با استفاده از سوزن و نخ مناسب، دو قطعه فرش به یکدیگر میدوزد.
یکی از شیوههای مرمت قالی، جفت کردن فرش است که به سبب گستردگی قسمت آسیب دیده، عدم صرفه اقتصادی مرمت نواحی آسیب دیده، کاهش ابعاد طولی و متناسب نمودن با محیط مورد نظر و یا بنا بر سفارش صاحب فرش انجام میگیرد. عملیات جفت کردن اصولاً در شرایط خاصی انجام میگیرد که این شرایط عموماً عبارت از موارد فرش ذیل میباشد.
1.ترمیم قسمت آسیب دیده فرش به سبب گستردگی آن که از جنبه اقتصادی و زمانی مقرون به صرفه نباشد.2.در صورت ایجاد حالت فوق، قسمت آسیب دیده در مرکز فرش باشد. به گونهای که حذف این قسمت از فرش و اتصال دو قسمت سالم دیگر، سبب نقص در طرح و آرایههای فرش نشود.
مراحل انجام جفت کردن فرشبا توجه به رعایت شرایط فوق، مرمت گر قسمتهای آسیب دیده را به طور کامل، با حفظ رعایت تقارن در نقوش از فرش جدا مینماید. سپس دو قسمت سالم را به یکدیگر نزدیک مینماید و با استفاده از سوزن و نخ تار متناسب با رجشمار فرش که عموماً از جنس پنبه است، اقدام به دوخت و اتصال دو قطعه فرش به یکدیگر مینماید. نیاز به توضیح است که انجام عمل دوخت تار فرش باید به گونهای انجام پذیرد که محل دوخت و عبور نخ پنبهای از میان تارهای قدیمی و اصلی فرش مشخص نباشد. همچنین نخهای اتصال دهنده دو قطعه باید چندین رج از محل انقطاع فرش بالاتر باشد تا این محل به راحتی شکافته و در نتیجه دو قسمت فرش از یکدیگر جدا نشود.پس از اتمام نصب دو قطعه باید پود کشی فرش را در محل ترمیم شده، کنترل شود تا تارها به طور موازی و در راستای یکدیگر قرار گرفته باشد و اختلاف در جهت تارها، پودها و رجشمار فرش سبب سهولت تشخیص قسمت ترمیم نشود.