رطوبت در برابر عواملی همانند گرما، از عواملی است که منجر تولید حشرات و عوامل زنده آسیب رسان به قالی میشود.
تاثیر رطوبت در فرش دستباف:رطوبت در برابر عواملی همانند گرما، از عواملی است که منجر تولید حشرات و عوامل زنده آسیب رسان به قالی میشود. یکی از راهکارهای جلوگیری از تولید مثل و رشد این موجودات کنترل شرایط است که مانع از تکثیر حشرات شد. بررسیها نشان میدهد رطوبت نسبی موجود در یک مکان، بیش از تغییر درجه حرارت باعث تخریب تدریجی الیاف و در نتیجه تخریب فرش دستباف میشود.
اما افزون بر این مورد، شرایط ایجاد آسیب توسط موجودات زنده را فراهم میکند. رطوبت بر رنگها، نخ خامه و مواد کاربردی تأثیر گذارده و منجر به ایجاد آسیب در ساختار فیزیکی فرش دستباف میشود. این قاعده در تمامی نخهای خامه قالی شده و کیفیت این نخها نمیتواند مانع پوسیدگی فرش دستباف شود.
موجوداتی همانند بید و یا سوسک فرش که در اثر رطوبت، عدم نوردهی و هوادهی فرش پدید میشود. موجودات مذکور از پرز پشمی، ابریشمی و یا پنبهای تغذیه کرده و آن را به تدریج میشود. این عامل باعث ایجاد پوسیدگی در رخ فرش و عموماً باعث بین رفتن پرز فرش یک و در مواردی تمامی قسمتهای فرش دستباف میشود.
میزان رطوبت نسبی برای فرشهای خانگی عموماً ۳۰-۴۰% توصیه شده که به طور عمومی شرایط موجود در یک محیط مسکونی میباشد. اما نیاز به توضیح است که میزان مورد مذکور و دمای محیط نباید به یک دفعه دچار تغییر شود. زیرا تغییر ناگهانی و ضربهای شرایط محیط باعث بروز آسیبهایی به ساختار فیزیکی فرش میشود. بدین دلیل بهتر است شرایط مخیطی فرش دستباف ثابت بوده و میانگین دمایی ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد قرار داشته باشد.
کمتر از حد نسبی مجازدستبافتههایی که در تولید آنها از پشم و پنبه استفاده شده، اساساً جاذب رطوب بوده و قادر به ذخیر آب در خود میباشند و به خشکی بیشاز حد حساس و آسیبپذیر میباشند. خشکی بیش از حد الیاف پشم و یا پنبه باعث شکنندگی آنها میشود. بدین دلیل میزان رطوبت فرشهای دستباف نباید از محدوده ۳۰-۴۰% کاهش یابد. اما نیاز به توضیح است، در صورتی که رطوبت محیط طی مدت زمان کوتاهی کاهش یابد، ایرادی نداشته و آسیبی به فرش دستباف وارد نمیکند.
بیشتر از حد نسبی مجازرطوبت نسبی بیش از ۷۰% باعث رشد و تکثیر حشرات و قارچها در سطح و یا زیر فرش میشود. به همین علت میزان رطوبت موجود در فضا نباید از میزان مجاز بیشتر شود.