دومین قطب فرش ابریشم کشور حال و روز خوشی ندارد بیشتر خانوادههای آذربایجان شرقی به ویژه روستاییان روزگار و معیشت خود را باگره زدن تاروپودقالی به یکدیگر میگذراندند اما اکنون با سوء مدیریت و بی تدبیری برخی از مسئولان امر، تعداد کمتری از خانوادههای استان این کار را ادامه میدهند. دلالانی که تاروپود "تابلو فرش" مراغه را حراج کردهاندکارگاههای دومین قطب تولید فرش ابریشم کشور در آستانه تعطیلی/ بیکاری 15هزار قالیباف مراغهایجشنواره فرش دستباف در مراغه برگزار می شود. متاسفانه در سالهای گذشته به دلیل بی توجهی برخی از مسئولان امر در حوزه صادرات فرش، فرشهای تولید شده توسط هنرمندان کشور که زمانی در بازارجهانی، فروش خوبی داشت دیگر این روزها حال و روز خوشی ندارد و ضروری است دولت برای حمایت از هنرمندان اقداماتی را انجام دهد. صنعت فرش و تابلو فرش به رغم ظرفیتها و پتانسیلهای بالقوه و بالفعل خود همچنان در تبوتاب دفاع از حیثیت و اعتبار جهانی خود در بازارهای داخلی و خارجی است و در این میان اگرچه در سالهای گذشته به دلایل مختلف جایگاه آن تنزل کرده اما به نظر میرسد با ساماندهی زنجیره تولید تا مصرف میتوان در چارچوب یک عزم ملی، گام بزرگی را در رونق این صنعت به عنوان یکی از عمده کالاهای صادراتی استراتژیک برداشت. وقتی پای صحبت با تولید کنندگان فرش دستباف و تابلو فرش در این استان مینشینی، حرفهای زیادی برای گفتن دارند به طوری که خبر از برخی بی توجهیهای مسئولان و عدم حمایت دولت از برخی حوزههای تولید و بافندگان فرش در این شهرستان دارد. مراغه دومین قطب تولید فرش دستباف ابریشمی صادراتی درکشور شهرستان مراغه با داشتن کارگاههای بزرگ قالی بافی یکی از بهترین شهرهای تولید فرش و تابلو فرش ابریشمی در کشور پس از قم است که متاسفانه در سالهای گذشته به دلیل برخی بی توجهیهای مسئولان به این حوزه درحال حاضر صنعت فرش در این شهرستان حال و روز خوشی ندارد. اغلب مردم این شهرستان به شغل قالی بافی مشغول هستند و هزینههای زندگی خود را بابافت قالیهایی از نقش بهشت تأمین میکنند. اکبرداودی یکی ازتولیدکنندگان فرش دستباف در این شهرستان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به تولید بهترین فرش دستباف کشور درمراغه اظهارداشت: شهرستان مراغه پس از قم دومین قطب تولید فرش دستباف و تابلو فرش ابریشمی در کشور است و میتوان با استفاده از ظرفیتهای موجود در این شهرستان بهترین فرشهای جهان را تولیدکرد. وی تصریح کرد: درحال حاضر یکی از مهمترین مشکلات حوزه فرش درکشور کاهش صادرات و کمبود مواد اولیه و بدتر از آن، گرانی مواد اولیه است که باید مسئولان امر برای افزایش صادرات برنامه ریزیهایی داشته باشند. داودی اظهارکرد: در سالهای گذشته به دلیل برخی بی مهریهای مسئولان به این حوزه، تولید فرش دستباف توسط قالی بافان کاهش یافته ولی هم چنان کیفیت بالای فرشهای تولیدی در این شهرستان حفظ شده است.
نرخ بالای مواد اولیه تولید فرش در کشور حمیدحسین زاده یکی دیگر از تولید کنندگان فرش در این شهرستان با اشاره به برخی مشکلات اساسی در این حوزه اظهارداشت: یکی از عوامل مهمی که موجب کاهش تولید فرش دستباف در این شهرستان شده است نرخ بالای مواد اولیه تولید فرش است. وی تصریح کرد: ضروری است دولت برای افزایش آمار تولید فرش در کشور یارانهای برای مواد اولیه در نظر گرفته باشد تا بتوان با آن قالیهای با کیفیت بالا و قیمت پایینتری تولید کرد. حسین زاده با اشاره به تولید فرش ماشینی و کپی آن توسط شرکتهای خارجی اظهارکرد: متاسفانه به دلیل برخی بی توجهیهای مسئولان درکشور هم اکنون تولید فرشهای ایرانی با نقشهای مختلف در خارج از کشور به صورت ماشینی تولید میشود که میزان صادرات فرشهای دستباف ایرانی که کیفیت آن زیاد است را کاهش داده است و برای رقابت با بازارهای جهانی نیازمند حمایت مسئولان هستیم.
ضرورت حذف واسطهها دربازار فرش ایران لیلا محمدی یکی از بافندگان فرش دستباف در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، با تأکیدبر ضرورت حذف واسطهها در بازار فرش، یکی از مشکلات کنونی بازار فرش دست باف و تابلو فرش در کشور را وجود واسطههای خرید فرش در کشور عنوان کرد. وی گفت: یک بافنده برای فرش به امید درآمد و روزی حلال وقت زیادی صرف میکند ولی متأسفانه با احتساب هزینههای مواد اولیه فرش مبلغ خالص باقی مانده برای یک بافنده کمتر از حق یک کارگر بوده و ضررهای زیادی برای بدن وی دارد. این بانوی هنرمند مراغهای در ادامه همچنین با اشاره به انتظارات بافندگان از دولت و مسئولان، گفت: انتظارمیرود مسئولان و دولت زمینه را برای صادرات فرشهای تولید شده توسط هنرمندان کشور را فراهم کنند تا با قیمت بهتری در بازار جهانی عرضه شود و جایگاه فرش ایران به دست رقبای ما در سایر کشورها نیافتد.
2500 قالیباف مراغهای تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی حمیدشکری فرماندار مراغه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در مراغه با اشاره به تحت پوشش قرارگرفتن تولید کنندگان فرش توسط بیمه تأمین اجتماعی اظهارداشت: بیش از 15 هزارقالیباف در این شهرستان دارای کارت قالیبافی هستند که از این تعداد 2 هزارو 500 قالیباف تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی بوده و از خدمات آن بهره مند هستند. وی تصریح کرد: یکی از مهمترین برنامههای که اتحادیه تولیدکنندگان فرش دستباف آن را دنبال میکنند تحت پوشش قراردادن افراد دارای کارت قالی بافی است. شکری فرماندار مراغه در ادامه با تاکیدبرحمایت از حوزه صنعت فرش در این شهرستان اظهارداشت: شهرستان مراغه دومین قطب تولید فرش و تابلو فرش ابریشمی پس از قم بوده و باید اقدامات لازم برای حمایت از این حوزه توسط سازمانهای مربوطه انجام شود. شکری اضافه کرد: شهرستان مراغه در حوزه تولید و صادرات فرش نسبت به شهرستانهای اطراف فعالتر بوده و به عنوان یک برند فعالیت میکند. وی ادامه داد: امروزه با وجود برخی مشکلات اقتصادی و آشفتگی بازار، صنعت و هنر فرش یکی از بزرگترین عرصهها برای اشتغالزایی و تأمین اقتصاد در جامعه است. ایجاد "شهرفرش" برای نخستین بار در مراغه حمیدشکری فرماندار مراغه در ادامه با اشاره به ایجاد شهر فرش برای رسیدن به اهداف صادرات و فروش فرش دستباف و تابلو فرش اظهارداشت: ایجاد زنجیره برای فرش شهرستان ضروری است که این امر با تشکیل بازارچه شهر فرش در مراغه محقق میشود. وی اضافه کرد: قالی ابریشمی مراغه با سابقه چندین قرن قدمت از پتانسیل بالایی در زمینه صادرات داشته و از این رو برگزاری نمایشگاه فرش، فرصت مناسبی برای معرفی این هنر محصول در بازارهای داخلی و خارجی است.
|